Endodonție

Endodontia este specialitatea care se ocupă de diagnosticarea și tratamentul bolilor nervului dentar. De cele mai multe ori, prin tratamentul afecţiunilor nervului se înţelege chiar îndepărtarea acestuia şi obturarea spaţiului endodontic.

Pulpa dentara este reprezentata de tesutul moale aflat in interiorul dintelui (canalele dentare), respectiv de vase de sange, nervi si tesut conjuctiv. In timpul dezvoltarii dentare, aceste structuri sunt raspunzatoare de formarea structurilor dure ale dintelui (smaltul si dentina). Desi pulpa este raspunzatoare de nutritia dintelui prin intermediul vaselor sangvine care patrund prin varful radacinii in dinte, ea nu este raspunzatoare pentru functionalitatea dintelui. Chiar daca pulpa este indepartata ca urmare a tratamentului endodontic, dintele va continua sa fie hranit prin intermediul vascularizatiei structurilor din vecinatate.

Necesitatea tratamentului endodontic apare odată cu îmbolnăvirea ireversibilă a pulpei dentare, respectiv a inflamaţiei acesteia datorită microbilor care o invadează. Cauzele inflamaţiei sunt reprezentate de caria dentara profundă, şlefuirea dinţilor în cadrul tratamentelor protetice, traumatismele dentare, fisurile sau fracturile dentare.

Dispunem de echipament performant pentru a minimaliza erorile şi pentru a permite realizarea unor tratamente corecte şi de personal instruit cu experienţă clinica necesara diagnosticarii corecte a bolilor pulpare şi a tratamentului endodontic la standarde modern.