Parodontologie

Parondontologia este ramura medicinii dentare care se ocupă de anomaliile fiziologice gingivale. Mai precis, de combaterea bolilor cauzate de bacterii, care afectează în primul rând gingia și țesuturile de susținere ale dintelui.

Problemele parodontale afectează de la vârste timpurii un procent din ce în ce mai mare din populaţie. Fumatul, igiena deficitară, obiceiurile vicioase, cât şi înghesuirile dentare sau problemele de sănătate general, pot duce la afecţiuni parodontale. O dignosticare precoce poate face o diferenţă majoră în starea de sănătate a dinţilor dumneavoastră.

Boala paradontală evolueaza in timp indelungat si progresiv cu simptome discrete. In prima faza apare inflamatia gingiei – gingivita – manifestata prin modificarea culorii spre rosu violaceu, papile inflamate desprinse de pe dinti, dureri, senzatia de prurit gingival, sangerari la periaj. 

Treptat boala evolueaza spre structurile profunde, gingia incepe sa se retraga de pe dinti, antrenand apoi si osul alveolar, apar pungile parodontale (“buzunarase” formate intre os si dinte in care se acumuleaza bacterii, tartru, fragmente de os necrozat, etc.). In final apare mobilitate a dintilor ce poate duce la pierderea lor.

Pierderea osoasa nu va mai fi putea compensata in intregime prin tratamentul parodontal, insa prin diagnosticarea precoce, prezentarea cu regularitate a pacientului la control si instituirea masurilor corespunzatoare se incetineste foarte mult evolutia bolii (cand stadiul bolii este avansat) sau chiar se opreste (cand stadiul este incipient).

Realizăm tratamente successive şi complexe pentru tratarea şi prevenirea afecţiunilor parodontale:

  • Curăţare cu Air Flow pentru îndepărtarea depozitelor moi, placă bacteriană şi pigmentaţii;
  • Detartraj profesional manual şi ultrasonic, pentru îndepărtarea depozitelor de tartru;
  • Tratament antiinflamator gingival;
  • Echilibrare ocluzală prin şlefuire selectivă;
  • Imobilizarea dinţilor prin şinare cu obturaţie foto.